Svenska skogsbär, mandel och söta fikon i läcker paj.
Instruktioner
- Lägg alla ingredienser till pajskalet i en matberedare och kör till en deg. Tryck ut degen i en 24 cm pajform med löstagbar kant. Picka botten med en gaffel och ställ pajen 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
- Fyllning:
Blanda bären med potatismjöl och socker och lägg dem i det förgräddade pajskalet.
- Mandelsmet:
Rör samman smör, socker och rivet citronskal, blanda ner en äggula i sänder, gärna med elvisp. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner mandeln.
Blanda först ner 1/3 av mandel/äggvita i smör- och sockerblandningen och därefter resten.
Bred ut smeten över bären och grädda 25-30 minuter i mitten av ugnen.
- Sås:
Mixa samman alla ingredienser till kardemumma- och fikonsåsen och ställ den kallt.
- Gör tex ett stjärnmönster av bakplåtspapper. Lägg det på pajen och pudra över florsocker.
Servera pajen ljummen eller kall med kardemumma- och fikonsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Publicerat den
23 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar