Detta vackert orangegula bröd har rårivna morötter och messmör i degen. Messmöret är även gott på smörgåsarna. Klipp gärna över rikligt med smörgåskrasse.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Skala morötterna. Finriv dem på rivjärn eller matberedarens rivskiva.
- Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, morotsriv, messmör, salt, vetegroddar, vetekli och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt sedan degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i fyra bitar. Rulla ut varje bit till en rulle, ca 40 cm lång. Sno ihop rullarna två och två till bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
- Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bröden med kallt vatten. Strö över lite vetekli. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.
Publicerat den
10 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar