Gör marängen:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa vitorna till ett löst skum tillsammans med 1 msk socker. Häll resten av sockret och 5 msk vatten i en kastrull. Låt koka tills det blir segt, men inte brunt. Konsistensen ska påminna om vit sirap.
Häll den sega sockerlagen i äggvitan under vispning. Vispa länge, tills marängen är rumstempererad.
Bred ut smeten till en rundel, 20 - 25 cm i diameter, på bakplåtspapper som ligger på en plåt. Ställ in i ugnen.
När marängen stått i ugnen i 1 timme: lägg på de hackade mandlarna och låt stå i ytterligare 15 minuter i ugnen.
Gör fyllningen:
Vispa upp créme fraichen med en elvisp så den blir hård.
häll i vaniljsockret ( eller urskrapet från en vaniljstång ), riv skalet från citronen, blanda ned i créme fraichen med 1 msk socker blanda.
Bred ovanpå den helt kalla tårtbotten och toppa med rikligt med skivade jordgubbar.