Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegskultur

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 3 dagar
Skriv ut

Enklare än man tror. Såg detta recept i Råd & Rön och tänkte att jag måste testa, det blev mycket lyckat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Rör ihop 2 dl grovt rågmjöl med 2 dl vatten samt en msk honung i en glasskål eller stor glasburk. Täck med plastfilm. Gör några lufthål i filmen och låt stå framme.
  2. Dag 2: Mata degen med 1dl vatten och 1dl rågmjöl och rör om.
  3. Dag 3: Nu bubblar surdegen och luktar surt. Tid för bakning.
  4. Det som inte går åt av surdegen kan sparas i kylen i cirka 10 dagar. Föröka kulturen genom att blanda minst ½ dl av den med 1 ½ dl rågmjöl och 1 ½ dl vatten. Oftast kan man frysa kulturen men det är lite osäkert. Säkrare är att ta hand om degresterna från bunken och bakbordet och låta dem torka till cementhårda bitar. Dessa kan sparas i stort sett hur länge som helst om de förvaras torrt i en glasburk. Krossa bitarna till ett pulver och använd några matskedar som startkultur i degspadet när du bakar nästa gång.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.