Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tobbes mandelfläta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Ett härligt matbröd med mandel som gör det hela lite nyttigare. Inspirerat av fransk brödtradition.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mal sötmandeln i en mandelkvarn.
  2. Smula sönder jästen i en degbunke. Värm vattnet tills det blir fingerljumt, 37°. Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt resten. Rör ner salt, mandel, uppvispat ägg, potatismjöl och mjöl och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 1 timme.
  3. Tag upp den på bakbordet och arbeta den igen. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder, 50-60 cm långa. Lägg längderna vid sidan om varandra, lägg ändarna på ena sidan omlott och knip ihop lätt. Fläta sedan samman längderna hela vägen och lägg till sist slutändarna omlott och knip ihop lätt.
  4. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper att jäsa ytterligare ca 30 minuter under bakduk. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
  5. Grädda brödet i ugn vid ca 200° i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.