Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torkat renkött

(1 kommentar)  
Skriv ut

Så gott, skapar beroende.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda salt, socker och vatten. Koka upp och låt svalna. Om en rå potatis flyter upp har lagen rätt mängd salt.
  2. Dela köttet i lagom stora bitar, tänk på att köttet krymper till ca halva storleken när det torkat. Låt köttet ligga i lagen 4 dygn. Skölj köttet i kallt vatten.
  3. Häng upp köttet utomhus helst på skuggig plats och låt det lufttorka i ca 20 dagar. Köttet bör helst frostnypas. Torktiden varierar beroende på väderlek och hur torrt du vill ha köttet. Mindre bitar torkar fortare. Kolla och smaka.
  4. Bästa torkperioden i norra Sverige är från februari till mitten av april, därför bör köttet ej hängas alltför sent på året. Om vädret blir för varmt, bör man använda ett nät som skydd för flugor.
  5. Storleken på bitarna avgör om det ska bli helt genomtorkat i mitten, om du vill ha en genomtorkad bit ska den ej vara grövre än 4 cm i diameter, men om du tycker om typ gammaldags saltat kött, kan man ta större bitar.
  6. Receptet fungerar även med nötkött.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • banjonen 20 februari 2009

    torkatrenkott

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.