Vaniljhjärtan och Norska linser är två olika former av samma kaka. I Norge är de runda som linser och kallas bara linser. I Sverige bakas de numera oftast i hjärtformar, men även veckade bakelseformar går bra att använda. I
Kakan är lite blek och oansenlig, men innanför det spröda vitpudrade degskalet döljs en len och god vaniljkräm. Kakan är allra godast nybakad
Instruktioner
- Mördegen: Mät upp mjöl och socker i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i fettet, skuret i bitar. Finfördela fettet med en gaffel eller kniv. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 min.
- Fyllningen: Blanda mjölk, mjöl och socker i en kastrull. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget och ägggulan. Hetta upp försiktigt igen, ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
- Värm ugnen till 200-225°C.
- Dela degen mitt itu. Kavla ut varje halva till en fyrkant, ca 30 x 40 cm, gärna mellan bakplåtspapper. Tag ut hjärtan till botten och lock med hjärtformen. Tryck fast hälften av dem i formarna. De behöver inte smörjas.
- Lägg en klick vaniljkräm i varje form. Fukta kanten med lite vatten. Täck med ett deglock och tryck till längs kanterna. Ställ formarna på plåt. Grädda i nedre delen av ugnen 12-15 min. Stjälp försiktigt upp kakorna på galler.
- Sikta florsocker över kakorna strax före serveringen.
- Variation: Byt ut vaniljkrämen mot citronkräm.
Publicerat den
9 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar