Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vaniljhjärtan- Norska linser

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Vaniljhjärtan och Norska linser är två olika former av samma kaka. I Norge är de runda som linser och kallas bara linser. I Sverige bakas de numera oftast i hjärtformar, men även veckade bakelseformar går bra att använda. I Kakan är lite blek och oansenlig, men innanför det spröda vitpudrade degskalet döljs en len och god vaniljkräm. Kakan är allra godast nybakad

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mördegen: Mät upp mjöl och socker i en skål eller i en hög på bakbordet. Lägg i fettet, skuret i bitar. Finfördela fettet med en gaffel eller kniv. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 30 min.
  2. Fyllningen: Blanda mjölk, mjöl och socker i en kastrull. Koka blandningen ca 3 min. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner ägget och ägggulan. Hetta upp försiktigt igen, ca ½ min. Låt krämen svalna och blanda i vaniljsockret.
  3. Värm ugnen till 200-225°C.
  4. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje halva till en fyrkant, ca 30 x 40 cm, gärna mellan bakplåtspapper. Tag ut hjärtan till botten och lock med hjärtformen. Tryck fast hälften av dem i formarna. De behöver inte smörjas.
  5. Lägg en klick vaniljkräm i varje form. Fukta kanten med lite vatten. Täck med ett deglock och tryck till längs kanterna. Ställ formarna på plåt. Grädda i nedre delen av ugnen 12-15 min. Stjälp försiktigt upp kakorna på galler.
  6. Sikta florsocker över kakorna strax före serveringen.
  7. Variation: Byt ut vaniljkrämen mot citronkräm.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.