Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Varm fisk- och skaldjursterrin

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

För mig som älskar fisk och skaldjur är detta en paradrätt om än lite tidskrävande.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rulla ihop sjötungsfiléerna och fäst med tandpetare. Skär laxen i ca 2 cm kuber, skala räkorna och kräftorna.
  2. Koka upp vermouth tillsammans med vatten och fiskbuljongtärningen, lägg i fiskbenen (om du filéat sjötungan själv), en del av räkskalen och löken. Koka sakta ca 15 minuter, sila upp buljongen i en ny kastrull.
  3. Sjud sjötungsrulladerna i buljongen under lock ca 12 minuter, lägg i laxkuberna när ca 5 minuter återstår av tiden. Lyft försiktigt upp fisken med hålslev och låt den rinna av väl. Fördela fisken i de fyra portionsskålarna och låt den svalna. Fördela sedan skaldjuren i skålarna.
  4. Koka ihop fiskbuljongen till ca hälften, blanda smör och mjöl till en Burre Manié och tillsätt den till buljongen under vispning, tillsätt grädden och koka ihop såsen till en lagom tät sås. Tag såsen från spisen, smaka av med några droppar vermouth, kryddkrassen och löjrommen, salt & peppar (var försiktig med salt beroende på löjrommens sälta). Montera ev såsen med en klick mjukt smör. Låt såsen svalna och fördela den i de fyra portionsskålarna.
  5. Sätt ugnen på 275 grader. Kavla ut smördegsplattorna till 4 st ca 15x15 cm stora lock. Pensla formarna övre kant med uppvispat ägg, täck varje form med degplattorna och skär bort överflödig deg. Pensla hela locket, även kanten med uppvispat ägg, Ställ på galler i mitten av ugnen och baka i 15 minuter. Sänk värmen efter ca 5 minuter till 225 grader och täck ev. med folie om färgen blir för mörk.
  6. Servera direkt från ugnen, skär loss locket runt formkanten och låt locket bli tilltugg.
  7. Gott med ett glas torr vin till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.