En elegant efterrätt som kan göras klar i god tid före servering.
Instruktioner
- Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Skär bort en tunn skiva undertill så att päronen kan stå upp och gröp ur kärnhusen med tesked. Skrapa fröna ur vaniljstången ned i en stor kastrull och lägg i resten av vaniljstången samt apelsinjuice, rödvin, socker, citronskal, kryddnejlika och kanel.
Koka upp under omrörning tills sockret lösts upp. Lägg försiktigt ned päronen på sidan av kastrullen och sjud dem i 30 minuter eller tills de mjuknat (tiden beror på hur mogna päronen är.) Vänd päronen ofta under koktiden.
- Ta upp päronen ur lagen med hålslev och ställ dem åt sidan för att svalna. Sila lagen, häll tillbaka den i kastrullen och låt den koka ihop till en sirapsaktig sås. Låt såsen svalna.
- Rosta hasselnötterna i förvärmd ugn i 200 grader i 5 minuter tills de fått en gnutta färg. Låt dem svalna. Lägg dem i en matberedare och mal dem, tillsätt övriga ingredienser och kör med pulsknappen tills allt blandats.
- Fördela fyllningen i de urgröpta, kokta päronen och bred ut den i ett tunt lager på undersidan (då blir det lättare att få päronen att stå upp på serveringsfatet)
Servera med såsen hälld över och en klick créme fraiche.
Publicerat den
4 mars 2010
Liknande recept
Skriv kommentar