Har du tid och vill göra något alldeles nytt till påsk så gör den här mäktiga efterrätten, som severas borta i Ryssland på påskbordet. Översätter ett recept från finskan här.
Instruktioner
- Hetta upp smöret. Vispa grädden och sockret till hårt skum. Blanda ned kvarken, äggen och alla kryddor omsorgsfullt i det heta smöret. Till sist rör man ned den vispade grädden.
- Häll blandningen i en gasväv (glesvävd kökshandduk) och tryck ned den i en hög mönstrad form, (kanske en stor Melittatratt eller en toppig sil går att använda). Pressa ihop massan ordentligt.
- Ställ en skål under och låt rinna av i kylskåpet till nästa dag. Den avrunna vätskan kan användas som degspad.
- Serveras kall som efterrätt.
- Läste just i en rysk kokbok att man kan använda en ny hög blomkruka, med hål i botten, som form medan massan rinner av i sin silduk.
Publicerat den
8 april 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Källa till receptet finns i: Ruokalysti eli tikkutollosta topseilvellinkiin. Perinnejälkiruokien parhaat. Julkitsija: Suomen sokeri Oy 1979