Instruktioner
Skölj och torka av kycklingfiléerna. Gnid in dem lätt med salt och peppar. Vira baconskivor runt om dem.
Stek kycklingen gyllene runtom. Lägg över dem i en eldfast form och stek dem klar mitt i 200 gr varm ugn ca 15-20 min.
Ansa svampen och dela den eventuelt. Ansa purjolöken och strimla den. Skala och kärna ur päronet. Tärna det. Fräs svamp, purjolök och päron i lite matfett en stund.
Häll skyn som bildas från kycklingen i en kastrull tillsammans med kycklingbuljong så att det blir 2½ dl.
Låt det koka upp. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i såsen. Låt såsen puttra samman några minuter under fortsatt omrörning. Rör ner osten i såsen låt den smälta. Smaka av med portvin, salt, peppar och soja.
Skala potatisen och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölk. Tillsätt matfettet och rör moset luftigt och slätt. Låt moset svalna lite och rör rör i de lätt uppvispade äggulorna. Smaka av.
Skär kycklingfiléerna i sneda bitar och lägg dem på ett uppläggningsfat. Spritsa moset runtom.
Fördela svampröran ovanpåoch täck det med gratängsåsen.
Hit kan du fösbereda.
Gratinera mitt i ugnen tills allt har fått lite färg och är genomvarmt. Gjud en sallad till.