Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grönkålsgratäng med potatis och fetaost

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Grönkål är en läcker vintergrönsak som är sprängfylld av vitaminer och andra näringsämnen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ta av grönkålsbladen från stammen och skölj dem noggrant. Dra därefter av de krusiga bladen från de hårda stjälkarna. Koka upp rikligt med vatten.
  2. Dela purjolöken i fjärdedelar på längden. Strimla fjärdedelarna fint. Lägg grönkålen i det kokande vattnet och blanchera i en minut. Spola sedan kålen under rinnande kallt vatten och låt den rinna av. Hacka kålen grovt.
  3. Hetta upp smöret i en stor kastrull och lägg i purjolök och vitlök. Fräs tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt grönkålen, 5 dl vatten och 1 tsk salt. Krydda med peppar och lite riven muskotnöt. Koka upp och låt sjuda 50 minuter på medelvärme. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det blir för torrt.
  4. Koka potatisen 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ner havregrynen i den färdigkokta grönkålen. Krydda ordentligt med peppar och muskotnöt och smaka av med salt. Ta kastrullen från värmen.
  5. Smörj en gratängform med smör. Skär potatisen i skivor och lägg dem i formen. Lägg grönkålen ovanpå och smula över fetaosten. Gratinera cirka 15 minuter tills osten har fått fin färg.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.