När jag var på Öland för första gången blev
jag så förtjust i Kroppkakor.
Tillagar inte det så ofta då det är ganska omständigt.
Väl när de är klara, så njuter jag fullständigt:-)
Instruktioner
- Gör så här:
Koka den oskalade potatisen i lättsaltat vatten.
Låt svalna.
Skär fläsket i tärningar.
Skala och finhacka löken.
Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet.
Låt blandningen svalna.
Skala och pressa/riv potatisen, både den råa och den kokta.
Blanda ägg, 1 tsk salt och mjöl.
Arbeta inte degen längre än nödvändigt.
Forma degen till 1 dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så den inte klibbar.
Dela degen i 8 skivor.
Doppa händerna i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handflatan.
Platta ut den så den blir ca 2 cm tjock.
Fördela fläsk/lökblandningen i mitten på varje kaka.
Vik ihop och forma till en boll.
- Koka upp saltat vatten (gärna en buljongtärning i vattnet).
Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda sakta i 10 min
efter det att de flutit upp till vattenytan.
- Servera med: Skirat smör/lingon.
Varm mjölk går oxså alldeles utmärkt till.
En sallad på rårivna morötter och äpple är gott till.
Publicerat den
4 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar