Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Detta är nog min godaste laxrätt. Lagas med alla tillbehör som bjudrätt eller i enklare variant med bara vissa av tillbehören.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tag bort skinnet från laxfilén. Var sedan noga med att putsa bort alla fenfästen och småben så att laxen är helt skinn- och benfri vid tillagningen.
  2. Champinjonduxelle: Fräs schalottenlök och champinjoner lätt i smör tills all vätska från svampen kokat in. Låt massan svalna något och blanda i parmesanost och kryddor.
  3. Hummersås: Fräs lök och tomatpuré lätt i ca 2 msk smör, pudra över mjöl, blanda och späd med vin och vatten. Tillsätt buljongtärningar, hummerfond och grädde och låt såsen koka ca 10 minuter. Sila såsen, smaka av med kryddor samt vispa i ett par msk smör.
  4. Laxen: Sätt ugnen på 225°C. Lägg laxfilén på en smord ugnsplåt, krydda med salt och peppar. Bred ut och täck laxen med champinjonduxelle. Kavla ut smördegsplattan och sporra eller skär den i ca 1 cm långa remsor. Lägg degremsorna som ett rutmönster över laxen och pensla degen med uppvispat ägg. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Fransk spenat: Tina, krama ur och grovhacka spenaten. I samband med serveringen och under tiden som laxen står i ugnen fräser du spenat och lök i smör tills allt är ordentligt varmt. Krydda lätt med salt och nymald vitpeppar.
  6. Lägg slutligen upp spenaten som en bädd på ett stort serveringsfat. Kana över laxen från ugnsplåten på spenatbädden. Servera hummersåsen till och strö i de grovhackade räkorna och gräslöken över laxen. Servera med nykokt, pressad potatis.
  7. Tips; Skalen från räkorna brukar jag fräsa i lite rapsolja på hög värme ca 5 minuter och sedan slå på någon dl vatten och låta koka 15 minuter, sila och använda som fond till såsen, då istället för tärningar fiskbuljong.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Madgen 11 mars 2009

    Ja, jag må säga detta - detta är ett recept som också följt mig läääänge och det är bland det godare laxrecepten jag vet.

  • Ragnarok 6 oktober 2010

    Väldigt gott, rekommenderas :-)

  • amandolo 25 april 2013

    Godaste laxen, detta receptet är en stor favorit! / Amanda hedren

  • Pirkko 16 februari 2014

    Jättegott!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.