Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Dessa bröd tycker jag är det närmaste man kan komma Fazers runda rågkakor, men dessa är godare.

Ingredienser

Instruktioner

Rör samman surdegen dag 1. Täck med lock eller plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Dag 2: Häll ljummet vatten i en bunke och smula ner jäst i surdegen från dag 1. Rör så jästen löser sig. Tillsätt salt, soja och allt rågmjöl. Tillsätt 4 dl av rågsikten och arbeta ihop en smidig deg. Jäs i 45-60 min. Sätt ugnen på 275 grader Knåda degen på bakbordet. Dela i 2 bitar. Rulla varje bit till en längd och dela i tio bitar. Rulla varje bit till bullar och platta utmed handen till 1 cm tjocklek. Lägg på smord plåt och nagga. Ingen jäsning! Grädda i 14-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär med vass kniv runt kanten och riv itu.

Liknande recept

Kommentarer (10)

  • redd 22 maj 2009

    Bakade det med 4dl surdeg av grovt rågsikt istället för fuskvarianten. En timma senare var väldigt goda när vi avnjöt dom ett par timmar senare. Största bonusen var att det gick så snabbt att baka dom vilket inte är vanligt när det gäller mörkt bröd.

  • linnean 25 maj 2009

    Det här verkar vara ett bra bröd! När du skriver ljummet vatten (både dag 1 och dag 2), är det 37 grader eller kallare?

  • xstealx 23 juli 2009

    Goda och enkla! Jag tog också 400g riktig rågsurdeg istället! Plockade ut dom redan efter 12-13 minuter också. Tack!

  • Kunigunda 31 juli 2009

    Ett mycket bra recept. Lättbakade. Jag ska prova nästa gång att ha i lite brödkryddor.

  • Annafbg 25 augusti 2009

    Lättbakade och goda! Tack för ett mycket bra recept!

  • hannahellstromm 18 januari 2010

    hur gör man andra dagen när man använder riktig surdeg ? ska man ha i jäst ?

  • gds877 7 februari 2010

    Goda, lättbakade mycket bättre än de jag handlar i affären.

  • Tutish 20 maj 2010

    Mycket goda och lättbakade (gjorde på egen surdeg, ca 1,5dl). Smarrigt med andra ord.:)

  • sikaal 3 augusti 2010

    Smaken var jättebra! Degen upplevde jag som kladdig. Nästa gång skall jag grädda på lägre värme och varmluft! /Lena

  • Evalena 17 juni 2020

    Hur mycket egen surdeg ska man ta? 335 gram = motsvarande 200 g vatten + 55 g rågmjöl + 55 g rågsikt + 25 g jäst?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.