Instruktioner
Rör samman surdegen dag 1.
Täck med lock eller plastfolie och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
Dag 2:
Häll ljummet vatten i en bunke och smula ner jäst i surdegen från dag 1.
Rör så jästen löser sig.
Tillsätt salt, soja och allt rågmjöl.
Tillsätt 4 dl av rågsikten och arbeta ihop en smidig deg.
Jäs i 45-60 min.
Sätt ugnen på 275 grader
Knåda degen på bakbordet. Dela i 2 bitar.
Rulla varje bit till en längd och dela i tio bitar.
Rulla varje bit till bullar och platta utmed handen till 1 cm tjocklek.
Lägg på smord plåt och nagga. Ingen jäsning!
Grädda i 14-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Skär med vass kniv runt kanten och riv itu.
Bakade det med 4dl surdeg av grovt rågsikt istället för fuskvarianten. En timma senare var väldigt goda när vi avnjöt dom ett par timmar senare. Största bonusen var att det gick så snabbt att baka dom vilket inte är vanligt när det gäller mörkt bröd.
Det här verkar vara ett bra bröd! När du skriver ljummet vatten (både dag 1 och dag 2), är det 37 grader eller kallare?
Goda och enkla! Jag tog också 400g riktig rågsurdeg istället! Plockade ut dom redan efter 12-13 minuter också. Tack!
Ett mycket bra recept. Lättbakade. Jag ska prova nästa gång att ha i lite brödkryddor.
Lättbakade och goda! Tack för ett mycket bra recept!
hur gör man andra dagen när man använder riktig surdeg ? ska man ha i jäst ?
Goda, lättbakade mycket bättre än de jag handlar i affären.
Mycket goda och lättbakade (gjorde på egen surdeg, ca 1,5dl). Smarrigt med andra ord.:)
Smaken var jättebra! Degen upplevde jag som kladdig. Nästa gång skall jag grädda på lägre värme och varmluft! /Lena
Hur mycket egen surdeg ska man ta? 335 gram = motsvarande 200 g vatten + 55 g rågmjöl + 55 g rågsikt + 25 g jäst?