Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smördegsbakelser från Verona

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Här utnyttjas citronens fina smak till fullo. Både kräm och garnering innehåller mycket citron. Servera bakelsen som dessert eller som kaka efter maten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med formarna. Sätt ugnen på 200 grader. Tina ev frysta smördegsplattor. Lägg samman plattorna. Kavla ut plattan till en rektangel, ca 40x20 cm. Den stora kylda smördegsplattan kan rullas ut direkt på bordet.
  2. Strö över socker. Kavla in sockret lätt i degplattan. Ta ut 10 rundlar med tartelettformar, ca 8 cm i diameter. Lägg rundlarna med den sockrade sidan uppåt i formarna. Klä bottnen och kanter väl. Nagga bottnarna med en gaffel.
  3. Ställ formarna på en bakplåt. Grädda formarna mitt i ugnen cirka 12 minuter.
  4. Gör fyllningen. Häll citronsaft och 1½ dl socker i en kastrull. Låt koka upp. Vispa 1 dl socker och ägg vitt och pösigt med en elvisp. Vispa ner den heta citronlagen, lite i taget, i äggvispet.
  5. Häll på nytt ner krämen i kastrullen. Sjud på svag värme under kraftig vispning tills krämen tjocknar. Ta loss kakorna från formarna. Ställ dem på ett fat. Fyll varje kaka med citronkräm. Jämna till fyllningen.
  6. Gör garneringen. Skär citronerna i 10 tunna skivor. Blanda vatten och socker i en kastrull. Låt det koka till en sockerlag tills sockret har lösts upp.
  7. Lägg ner citronskivorna i sockerblandningen. Låt dem koka tills de är mjuka och glansiga, cirka 15 minuter. Ta upp citronerna. Låt dem rinna av och svalna. Garnera varje bakelse med 1 skiva citron. Skeda den halvstelnade sockerlagen över.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.