Smula ner jästen i en degbunke. Värm portern och julmusten till fingervarm temperatur. Häll vätskan över jästen och rör om tills den är upplöst.
Klicka ner matfettet. Tillsätt sirapen, saltet och kryddorna.
Blanda ner rågsikten och knåda samman till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen tillsätter du russinen och arbetar degen ytterligare en kort stund så att de fördelar sig jämt i degen.
Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två lika stora bitar och forma till släta, avlånga bröd.
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och picka dem med till exempel en gaffel. Ställ dem därefter att jäsa i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Ställ de färdigjästa bröden i nedre delen av den heta ugnen och sänk genast värmen till 200°. Grädda bröden i ca 25 minuter.
Blanda samman vattnet och brödsirapen och pensla blandningen tunt över de nygräddade bröden. Ställ åter in dem i ett par minuter så att glasyren får toka lite.
Vört min absoluta favorit!
Mycket gott vörtbröd.Jag lade degen i formar .Verkligen en favorit.
Det här har varit mitt favoritbröd under julen så jag kommer utan tvekan att baka det fler gånger!!!!
Så fantastiskt gott!!!
Riktigt gott och "fluffigt"