Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka från 1800-talet

 
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Ljuvlig liten kaka som är lätt att lyckas med. Känns lyxig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajdeg: Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt socker, ägg och vatten (ta mer om det behövs). Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i frysen i 1 timme.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med höga avtagbara kanter (ca 23 cm i diameter). Ställ in formen i kylen.
  3. Fyllning: Skala, kärna och dela äpplerna i klyftor. Smält 75 g smör i en stekpanna. Tillsätt hälften av sockret, äppelklyftorna och kanelen. Låt puttra tills äppelskivorna är mjuka. Rör om då och då.
  4. Rör resten av smöret och sockret vitt och pösigt. Mal eller mixa mandeln i matberedare. Vispa äggvitorna hårt.
  5. Rör försiktigt ihop smör- och sockerblandningen med mandeln, bittermandeln, äggulorna och äggvitorna. Fyll formen med äppelkoket. Täck med äggsmeten. Strö över lite mandelflagor.
  6. Grädda i 175º i ca 45 min tills kakan blivit gyllenbrun.
  7. Sikta lite florsocker över kakan när den svalnat något.
  8. Servera med lättvispad grädde som du försiktigt blandat med lite vaniljsås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.