- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Ljuvlig liten kaka som är lätt att lyckas med. Känns lyxig.
Instruktioner
- Pajdeg:
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt socker, ägg och vatten (ta mer om det behövs). Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila i frysen i 1 timme.
- Kavla ut degen och lägg den i en rund form med höga avtagbara kanter (ca 23 cm i diameter).
Ställ in formen i kylen.
- Fyllning:
Skala, kärna och dela äpplerna i klyftor.
Smält 75 g smör i en stekpanna. Tillsätt hälften av sockret, äppelklyftorna och kanelen. Låt puttra tills äppelskivorna är mjuka. Rör om då och då.
- Rör resten av smöret och sockret vitt och pösigt.
Mal eller mixa mandeln i matberedare. Vispa äggvitorna hårt.
- Rör försiktigt ihop smör- och sockerblandningen med mandeln, bittermandeln, äggulorna och äggvitorna.
Fyll formen med äppelkoket. Täck med äggsmeten.
Strö över lite mandelflagor.
- Grädda i 175º i ca 45 min tills kakan blivit gyllenbrun.
- Sikta lite florsocker över kakan när den svalnat något.
- Servera med lättvispad grädde som du försiktigt blandat med lite vaniljsås.
Publicerat den
3 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar