Denna äppelkaka är inte bara vacker att se på, den smakar också fantastiskt gott. Arbetet lönar sig dubbelt upp.
Instruktioner
- Häll ut mjölet på arbetsbordet och gör ett litet hål i mitten. Skär matfettet i bitar och blanda med mjöl, socker, salt, vinäger och ägg. Hacka ihop alltsammans med en kniv och knåda det sedan till en jämn deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila 30 minuter i kylskåpet.
- Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Ta bort kärnhuset och skär fjärdedelarna i tunna skivor. Pressa saften ur citronen och droppa den över äpplena.
- Sätt ugnen på 200 grader. Knåda pajdegen snabbt, kavla ut den och klä formen med degen. Nagga bottnen med en kniv.
- Lägg äppelskivorna på pajbottnen och klicka över 1 msk matfett. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
- Smält sockret på svag värme i en kastrull. Rör sakta. Häll i äppeljuice under omrörning, innan sockret smält helt. Låt sjuda tills det blir en karamelliknande konsistens.
- Ta ut pajen ur ugnen och öka värmen till 250 grader. Häll över karamellen och sätt in pajen i ugnen ytterligare 8 minuter.
Publicerat den
27 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar