Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka med karamell

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Denna äppelkaka är inte bara vacker att se på, den smakar också fantastiskt gott. Arbetet lönar sig dubbelt upp.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll ut mjölet på arbetsbordet och gör ett litet hål i mitten. Skär matfettet i bitar och blanda med mjöl, socker, salt, vinäger och ägg. Hacka ihop alltsammans med en kniv och knåda det sedan till en jämn deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila 30 minuter i kylskåpet.
  2. Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Ta bort kärnhuset och skär fjärdedelarna i tunna skivor. Pressa saften ur citronen och droppa den över äpplena.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Knåda pajdegen snabbt, kavla ut den och klä formen med degen. Nagga bottnen med en kniv.
  4. Lägg äppelskivorna på pajbottnen och klicka över 1 msk matfett. Sätt in i ugnen och baka i 20 minuter.
  5. Smält sockret på svag värme i en kastrull. Rör sakta. Häll i äppeljuice under omrörning, innan sockret smält helt. Låt sjuda tills det blir en karamelliknande konsistens.
  6. Ta ut pajen ur ugnen och öka värmen till 250 grader. Häll över karamellen och sätt in pajen i ugnen ytterligare 8 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.