Späckad med äppelklyftor, kanel och mandelmassa och toppad med krispiga kardemummadoftande smulor gör den här kakan försvinnande god.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Börja med smulorna. Mät upp mjölet i en bunke och finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt socker, kardemumma och nyp ihop till en smulig deg. Ställ åt sidan medan du förbereder kaksmeten.
- Riv mandelmassan grovt och arbeta in smöret lite i taget till en jämn massa. Använd gärna händerna. Rör ner socker och äggen, ett i taget och blanda till en klumpfri smet. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
- Kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor och pudra dem med lite kanel och socker.
Jämna ut kaksmeten i formen och stick ner äppelklyftorna tätt. Strö ut kardemummasmulorna ovanpå och grädda kakan i nedre delen av ugnen.
- Efter 50 minuter brukar den vara lite kladdig i mitten, vilket många tycker är gott, men grädda den längre om du vill ha den helt torr.
- Låt svalna lite.
Publicerat den
19 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar