Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppelkaka med marängtopp

(1 kommentar)  
Skriv ut

En kaka som bakas i långpannan (30x40 cm). Denna grundbotten passar särskilt bra när man ska ha en extra smet ovanpå kakan, minimerar att smeten sjunker ner i kakan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200º + 225º.
  2. Rör smör och socker mjukt och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder och rör så att smeten blandar sig.
  3. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. Tillsätt mjölblandningen och gräddfilen i äggsmeten, blanda allt till en slät smet. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna (30x40 cm).
  4. Skala och kärna ur äpplena, skiva dem tunt. Strö kanel över äppelbitarna och stick ner dem i smeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Under tiden vispas äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker och vispa smeten styv.
  6. Tag ut kakan och höj ugnsvärmen till 225º.
  7. Bred marängen över kakan. strö över mandelspån och grädda kakan tills marängen fått lite färg, ca 10 minuter. Skär i rutor.
  8. Tips! När man använder bikarbonat som jäsningsmedel måste det finnas något syrligt med, i det här fallet gräddfil, som gör att kakan höjer sig.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • calvados 10 mars 2009

    Hur blir marängen om man fryser in denna kaka? Hälsn. Calvados

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.