Blåbär, basilika och lime i god kombination.
Instruktioner
- Parfait:
Vispa grädden och blanda ner yoghurten. Vispa gulorna kraftigt, smält sockret i en stekpanna med vattnet, sockret ska bara smälta inte bli brunt. Rör ner sockret i äggblandningen och vispa med elvisp tills det blir svalt.
- Blanda äggblandningen med grädde och yoghurten. Fördela det lika i 2 skålar. Rör ner basilika och lime i den ena och blåbär i den andra.
Varva basilika- och limesmeten och blårbärssmeten i två 1 ½ liters formar. Täck med plastfolie och låt stå i frysen minst 6 timmar.
- Basilika- och blåbärssticks:
Koka ihop vatten, glykos, socker och basilika i en tjockbottnad gryta, låt koka tills en seg lag, ca 7 minuter.
Prova med en sockertermometer om sockerlagen är färdig eller genom att doppa ner en sked och lyfta upp lite sockerlag.
Lagen ska bilda långa trådar. Temperaturen bör vara ca 155-170 grader.
Gör sticks eller droppar med hjälp av en sked på bakplåtspapper. Gör på samma vis med blåbärssticksen. Låt svalna.
- Äppelkaramell:
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör tills de får lite färg. Tillsätt socker och citron. Låt det karamellisera. Sockret ska smälta och bli lite brunt. Smaksätt eventuellt med calvados.
- Ta fram parfaiten ur frysen ½ timme före servering.
Skär upp parfaiten och servera med varma äppelskivor och sticks. Garnera med blåbär och mynta.
Publicerat den
11 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar