Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blåbärs- och basilikaparfait med äppelkaramell

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Blåbär, basilika och lime i god kombination.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Parfait: Vispa grädden och blanda ner yoghurten. Vispa gulorna kraftigt, smält sockret i en stekpanna med vattnet, sockret ska bara smälta inte bli brunt. Rör ner sockret i äggblandningen och vispa med elvisp tills det blir svalt.
  2. Blanda äggblandningen med grädde och yoghurten. Fördela det lika i 2 skålar. Rör ner basilika och lime i den ena och blåbär i den andra. Varva basilika- och limesmeten och blårbärssmeten i två 1 ½ liters formar. Täck med plastfolie och låt stå i frysen minst 6 timmar.
  3. Basilika- och blåbärssticks: Koka ihop vatten, glykos, socker och basilika i en tjockbottnad gryta, låt koka tills en seg lag, ca 7 minuter. Prova med en sockertermometer om sockerlagen är färdig eller genom att doppa ner en sked och lyfta upp lite sockerlag. Lagen ska bilda långa trådar. Temperaturen bör vara ca 155-170 grader. Gör sticks eller droppar med hjälp av en sked på bakplåtspapper. Gör på samma vis med blåbärssticksen. Låt svalna.
  4. Äppelkaramell: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör tills de får lite färg. Tillsätt socker och citron. Låt det karamellisera. Sockret ska smälta och bli lite brunt. Smaksätt eventuellt med calvados.
  5. Ta fram parfaiten ur frysen ½ timme före servering. Skär upp parfaiten och servera med varma äppelskivor och sticks. Garnera med blåbär och mynta.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.