Tänk på att förbereda smeten i förväg så den hinner stå ett bra tag i kylskåp, gärna över natten. Då går det bättre att få den underbara, flytande chokladkärnan.
Sedan gräddas läckerheterna strax innan serveringen.
Instruktioner
- Chokladfondanten:
Smörj 8–10 små raka ugnssäkra formar generöst smör. Pudra med siktad kakao, skaka runt och häll av överflödigt socker.
- Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rätt rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten. Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen smält och låt också det smälta. Tillsätt de 3 äggen, ett i taget och rör om ordentligt.
- Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd med slickepott ner chokladkrämen, lite i taget. Sikta sist ner mjölet och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
- Fyll formarna till drygt 3/4. Täck formarna med plastfilm och placera brickan i kylskåpet några timmar eller över natten.
- Grädda fondanterna strax före serveringen i 180 graders ugnsvärme, ca 6–7 minuter för metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar. Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska förbli helt flytande inuti.
- Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma tillsammans med glass och bär. Sikta lite florsocker över.
- Mandelyoghurtglass:
Rör vaniljglassen mjuk. Blanda med yoghurt och rostad mandel. Frys glassen igen. Tag fram medan fondanterna gräddas.
Publicerat den
3 januari 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Underbart!