Detta är en riktig festkringla med läcker nötfyllning. Det tar lite tid att baka den, men den är mödan värd.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen vila i kylen cirka 10 minuter.
- Skär matfettet i nio skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper i rumstemperatur. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, ca 30x40 cm. Lägg matfettsskivorna på ena deghalvan, 2-3 cm innanför kanten. Vik först upp kanterna över matfettet och därefter den fria deghalvan. Nyp ihop kanterna.
- Vrid degen en fjärdedels varv. Kavla ut degen. Den stängda delen ska vara vänd mot dig. Vik degen i tre delar på längden. Vänd degen en fjärdedels varv. Kavla ut degen till drygt 1 cm tjocklek. Dela den på hälften. Linda in de båda deghalvorna i plastfolie. Låt dem vila i kylen cirka 15 minuter.
- Gör fyllningen. Mal nötterna i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda dem med matfett och socker.
- Kavla ut de båda deghalvorna till rektangulära plattor, ca 20x40 cm. Låt den ena deghalvan ligga kvar i kylen medan den andra kavlas ut. Bred ut fyllningen på plattorna. Rulla ihop dem från långsidan.
- Forma rullarna till stora kringlor på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla kringlorna med äggvita. Grädda kringlorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt dem svalna på galler.
Publicerat den
9 januari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar