Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dansk luxuskringla

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Detta är en riktig festkringla med läcker nötfyllning. Det tar lite tid att baka den, men den är mödan värd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen vila i kylen cirka 10 minuter.
  2. Skär matfettet i nio skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper i rumstemperatur. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, ca 30x40 cm. Lägg matfettsskivorna på ena deghalvan, 2-3 cm innanför kanten. Vik först upp kanterna över matfettet och därefter den fria deghalvan. Nyp ihop kanterna.
  3. Vrid degen en fjärdedels varv. Kavla ut degen. Den stängda delen ska vara vänd mot dig. Vik degen i tre delar på längden. Vänd degen en fjärdedels varv. Kavla ut degen till drygt 1 cm tjocklek. Dela den på hälften. Linda in de båda deghalvorna i plastfolie. Låt dem vila i kylen cirka 15 minuter.
  4. Gör fyllningen. Mal nötterna i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda dem med matfett och socker.
  5. Kavla ut de båda deghalvorna till rektangulära plattor, ca 20x40 cm. Låt den ena deghalvan ligga kvar i kylen medan den andra kavlas ut. Bred ut fyllningen på plattorna. Rulla ihop dem från långsidan.
  6. Forma rullarna till stora kringlor på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla kringlorna med äggvita. Grädda kringlorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt dem svalna på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.