Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 7-8 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Denna fläskstek kan oftast bara tillagas av en riktig dansk, men jag som är skåning ( "halvdansk" )har faktiskt lyckats 3 gånger efter detta receptet så jag nu vill dela med mig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Första problemet är att anskaffa en förnuftig stek. Det bästa är naturligtvis att gå till slaktaren och be om en bit benfri kotlettrad med svål.
  2. Lägg steken med svålen nedåt i en braspanna och tillsätt så mycket vatten att det täcker svålen. Använd en så liten braspanna som möjligt, så blir skyn bäst.
  3. Ställ steken i mitten av ugnen vid 175 grader i ca 30 minuter. Tag ut steken och skär svålen i ca ½ cm strimlor helt ned till köttet. Undgå att skära i själva köttet då detta annars kan medföra att köttet blir för torrt. Gnid in svålen med grovsalt. Var noga med att få ner rikligt med salt mellan varje snitt. Det är detta som gör att svålen blir knaprig vid eftertillagningen. Lägg steken med svålen uppåt i braspannan och ställ in denna i nedersta delen av ugnen, 175 grader och ca 1½ till 2 timmar. Använder du stektermometer skall centrum av steken vara 75 grader då den är klar. När steken är klar tag ut den ur ugnen, häll av skyn från braspannan och lägg tillbaka steken i braspannan igen. Öka värmen på ugnen till 275 grader och säll den på grillning. Sätt in steken i mitten av ugnen och grilla den tills svålen fått en knaprig yta. Håll koll så att den inte bränns.
  4. Gör en brunsås av skyn.
  5. Serveras med potatis, gräddsås och rödkål.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Linda-77 9 januari 2011

    Finns inget godare än dansk fläskstek...

  • christincarlsson 16 februari 2011

    Sååå gott :)

  • evaobergelg 15 april 2012

    Familjen bara suckade vällustigt och tog mer. :) Bra recept!

  • koccken1 20 april 2012

    tackar denna fläske stek va dejlig

  • Evni 23 september 2012

    Kanon recept!!!

  • evaullabritt 20 mars 2015

    Jättebra recept. Tack för den utförliga beskrivningen av hur man får svålen knaprig.

  • evaullabritt 16 januari 2016

    Har gjort den igen. Toppenbra beskrivning, men denna gång satte jag termometern på 72 grader.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.