Den krämiga och mjuka kolakrämen gör denna tårta till en sann dröm. Kolatårtan kan serveras antingen kall eller ljummen och gärna med en klick grädde.
Instruktioner
- Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna. Rör matfett och socker poröst.
- Tillsätt äggen, ett i taget. Rör mellan varje ägg. Blanda ner de malda nötkärnorna i smeten.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Lossa formens kant. Låt bottnen svalna.
- Gör kolakrämen. Häll grädde, socker, sirap och hälften av matfettet i en kastrull. Sjud krämen på medelvärme till en kolaliknande konsistens, cirka 1 timma.
- Rör ner resten av matfettet i kolakrämen. Tillsätt vaniljsocker och kaffepulver. Låt kolakrämen kallna.
- Spänn fast kanten runt bottnen på nytt. Häll kolakrämen över kakan. Låt stå i kylen tills den ska serveras.
- Lägg över tårtan på ett serveringsfat. Garnera med chokladkaffebönor.
Publicerat den
9 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar