Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fransk sommartårta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Många franska restauranger har tårtor liknande denna på dessertlistan. Frukten varierar med årstiden. Hela sommaren dominerar jordgubbar, hela hösten äpplen. Vad som gör just den här tårtan till något alldeles extra är doften av färska smultron. Sylten överst - det enda riktigt söta på tårtan - ger i sin tur smak av ett annat av sommarens röda bär, nämligen hallon.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka och knåda ihop ingredienserna till degen, platta ut den och lägg den kallt.
  2. Gör vaniljkrämen: Vispa samman äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp blandningen under så ivrig vispning att den hindras från att komma i kokning. Dra kastrullen från värmen när såsen tjocknat, men fortsätt vispa. Låt svalna och tillsätt vaniljsocker.
  3. Kavla ut degen mellan foliepapper och tumma sedan ut den i smord form med löstagbar kant. Grädda degbottnen ca 15 minuter i 200°. Låt svalna.
  4. Lägg vaniljkrämen i botten på mördegsformen. Häll över de rena ansade jordgubbarna och smultronen. Tryck hallonsylten genom en nätsil och ringla den släta sylten över bären.
  5. Servera ev med grädde eller glass.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.