Saffran ger inte bara god smak, utan också vacker färg i kakor, bröd och mat. Denna guldgula kaka innehåller förutom potatis även pistaschnötter som lyfter kakan till ännu högre höjder.
Instruktioner
- Skålla, skala och mal mandeln. Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Stöt saffranen, gärna med 1 sockerbit, till fint pulver i en mortel.
- Rör matfettet mjukt. Rör ner äggvispet i matfettet.
- Blanda ner saffranet och den malda mandeln i smeten.
- Mosa den kalla potatisen. Blanda i moset i smeten.
- Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Häll smeten i formen. Strö över grovhackade pistaschnötter.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen 35–40 min.
- Stjälp upp kakan och låt den kallna på galler.
- Tips!
Skålla mandel
Mandeln kan skållas i mikrovågsugn. Lägg mandeln i en mikrovågssäker skål. Fyll skålen med vatten så att vattnet precis täcker mandeln. Kör på full effekt 3–4 min. Skala och mal som vanligt.
- Rostade nötter
Pistaschnötter kan rostas lätt i en torr stekpanna innan de grovhackas. Rostade nötter ger en mer framträdande nötsmak åt de flesta bakverk.
- Till advent
I jultider kan det vara effektfullt att baka kakan i form av t ex en stjärna!
Publicerat den
18 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar