Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gyllengul saffranskaka med pistaschnötter

 
Skriv ut

Saffran ger inte bara god smak, utan också vacker färg i kakor, bröd och mat. Denna guldgula kaka innehåller förutom potatis även pistaschnötter som lyfter kakan till ännu högre höjder.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skålla, skala och mal mandeln. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Stöt saffranen, gärna med 1 sockerbit, till fint pulver i en mortel.
  4. Rör matfettet mjukt. Rör ner äggvispet i matfettet.
  5. Blanda ner saffranet och den malda mandeln i smeten.
  6. Mosa den kalla potatisen. Blanda i moset i smeten.
  7. Smörj och bröa en rund form, ca 23 cm i diameter. Häll smeten i formen. Strö över grovhackade pistaschnötter.
  8. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen 35–40 min.
  9. Stjälp upp kakan och låt den kallna på galler.
  10. Tips! Skålla mandel Mandeln kan skållas i mikrovågsugn. Lägg mandeln i en mikrovågssäker skål. Fyll skålen med vatten så att vattnet precis täcker mandeln. Kör på full effekt 3–4 min. Skala och mal som vanligt.
  11. Rostade nötter Pistaschnötter kan rostas lätt i en torr stekpanna innan de grovhackas. Rostade nötter ger en mer framträdande nötsmak åt de flesta bakverk.
  12. Till advent I jultider kan det vara effektfullt att baka kakan i form av t ex en stjärna!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.