Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt fläskfilé med plommonkompott och potatisgratäng

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Saftig filé med krämig gratäng och söt kompott. Låt alltid köttet få vila innan servering, det gör att vätskan stannar kvar i köttet och bildar ett saftigare kött.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Koka upp grädde och mjölk med en krossad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och vitpeppar. Skiva potatis och lök tunt och koka i gräddmjölken tills potatisen är genommjuk.
  3. Lägg löken och potatisen i en ugnsform och slå lite av vätskan över. Strö över den rivna osten och baka i ugnen i 30-40 minuter.
  4. Hacka en klyfta vitlök och schalottenlök fint. Svetta i en kastrull. Slå vin och socker över löken och låt allt reducera på svag värme tills nästan ingen vätska återstår.
  5. Dela färska och torkade plommon i 2 cm stora bitar. Låt kalvfond, rosmarin och plommon koka ihop i kastrullen på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och socker.
  6. Krydda fläskfilén med svartpeppar och salt. Stek hel med smör och baka i ugnen tills den får en innertemperatur på 64 grader, ca 10 minuter. Låt fläskfilén vila i 5 minuter innan den skärs upp till servering.
  7. Bryt isbergssallad i blad och skölj i kallt vatten. Lägg salladen i en skål och ringla olivolja och balsamvinäger över och salt.
  8. Servera!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.