Saftig filé med krämig gratäng och söt kompott.
Låt alltid köttet få vila innan servering, det gör att vätskan stannar kvar i köttet och bildar ett saftigare kött.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Koka upp grädde och mjölk med en krossad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och vitpeppar.
Skiva potatis och lök tunt och koka i gräddmjölken tills potatisen är genommjuk.
- Lägg löken och potatisen i en ugnsform och slå lite av vätskan över. Strö över den rivna osten och baka i ugnen i 30-40 minuter.
- Hacka en klyfta vitlök och schalottenlök fint. Svetta i en kastrull. Slå vin och socker över löken och låt allt reducera på svag värme tills nästan ingen vätska återstår.
- Dela färska och torkade plommon i 2 cm stora bitar.
Låt kalvfond, rosmarin och plommon koka ihop i kastrullen på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och socker.
- Krydda fläskfilén med svartpeppar och salt.
Stek hel med smör och baka i ugnen tills den får en innertemperatur på 64 grader, ca 10 minuter.
Låt fläskfilén vila i 5 minuter innan den skärs upp till servering.
- Bryt isbergssallad i blad och skölj i kallt vatten. Lägg salladen i en skål och ringla olivolja och balsamvinäger över och salt.
- Servera!
Publicerat den
27 september 2011
Liknande recept
Skriv kommentar