Perfekt norrländsk förrätt - vickning.
Instruktioner
- Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen ljummen till ca 27°.
- Smula jästen och rör ut med lite av degvätskan.
Häll över resterande degvätska, sirap, salt och dillfrö.
- Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta samman till en smidig deg.
- Låt jäsa i bunken under en handduk i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i ca 14 bitar och rulla till bullar.
Låt jäsa övertäckta på bakbordet i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 275°.
Ställ in plåtarna så de blir heta.
- Kavla ut degen till tunna rundlar på väl mjölat bakbord.
Kavla gärna sista gången med en kruskavel.
- Sätt in en plåt i ugnen så den blir riktigt het.
Ta ut plåten (var försiktig!) och flytta över kakorna på den varma plåten.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 1 minut.
Låt dem svalna under en handduk så håller de sig mjuka.
- Serveras med t.ex. gravlaxtartar.
Publicerat den
3 november 2011
Liknande recept
Skriv kommentar