Kalljäst och med kardemumma och citron i degen. Ger 2 butterkakor.
Instruktioner
- Smält smöret, tillsätt den kalla mjölken och rör ut jästen däri. Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden mjöl. Arbeta väl, helst i maskin, i 5 minuter och längre för hand.
- Jäs 1 ½- 2 timmar i rumstemperatur.
- Till fyllningen blandas riven mandelmassa, vaniljkräm och mjukt smör.
- Smörj två springformar., 24-26 cm i diameter.
- Ta upp degen på bakbord och knåda den lätt, tillsätt mer mjöl om den kladdar.
- Dela den i två lika stora delar och kavla ut dem till ovala plattor ca 1 cm tjocka.
- Bred fyllningen över och rulla ihop från långsidan. Skär ca 13-15 bitar av varje och lägg dem med snittytan ner i en av formarna.
- Jäs ytterligare ca 1 timme.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspånen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175º ca 30-35 minuter.
- Blanda 2 dl florsocker med lite vatten till en trögflytande glasyr och ringla den över när kakorna svalnat.
- Tips:
Om det skulle bli bullar över så lägg dem i vanliga bullformar. Det är svårt att ange exakt antal. Det beror dels på hur man kavlat degen och hur stor formen är.
Publicerat den
24 maj 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack för ett toppenrecep!