Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kickis medelhavsbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Underbart gott medelhavsinspirerat bröd. Knaprig skorpa och med smaker som får mig att längta till sydliga breddgrader. Det är svårt att vänta på att brödet ska svalna, så ett halvt bröd försvinner fort efter att det har kommet ut av ugnen. Att brödet är nyttigt i tillägg är ju bara extrabonus. Gott som tilltugg till soppan eller bara som det är kanske med lite smör på. Ska du frysa brödet så gör det samma dagen det är bakat. Brödet är 80 % basiskt

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att hacka tomater, oliver och basilika fint. Hur mycket basilika man tar är en smaksak, Jag använder ca 1/2-1 dl hackat (lös dl). Om jag använder torkad basilika så tar jag ca 1/4 dl. Förbered brödformarna. Jag använder formar på ca 1,3 liter. Klä formen med bakplåtspapper, men inte klipp av kanterna. Pensla hela formen med olivolja.
  2. Värm vatten och apelsinjuice fingervarmt. Blanda jästen och vätskan. Häll i salt, solrosfrön, tomater, oliver och basilika. Tillsätt dinkelkross (har man inte dinkelkross kan man också använda 50 g dinkelflak om de inte är för stora blandat med 50 g grovt dinkelmjöl). Blanda ihop röran och tillsätt fint dinkelmjöl. Degen ska vara lös och kladdig så man måste känna sig fram med hur mycket mjöl man behöver. Häll ut halvparten av degen i var brödform. Pressa ut degen i hörnen och dra ut brödet jämnt i formen med till exempel en slickepott. Pensla med olivolja. Inte var för snål med olivoljan men inte dränk brödet. Var noga med att pensla helt ut i kanterna. Strö fint över grovt himalayasalt eller havssalt.
  3. Res upp kanterna på bakplåtspapperet och lägg över plastfolie. På så vis kommer inte plastfolien i kontakt med degen. Låt bröden jäsa ca 45-60 minuter under plast. När brödet är färdigjäst, klipp av det mesta av bakplåtspapperet som är över kanten och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min tills det har fått en gyllene färg. Jag använder varmluftsugn. Knacka i brödbotten så att det låter ihåligt. Låt svalna på bakgaller under en lätt fuktad bakduk. Om bakduken är för blöt så blir knaprigheten borta på skorpan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.