Ljuvligt goda veteknyten med saffransfyllning - mycket uppskattade!
Instruktioner
- Smula jästen i en skål och rör först ut den med lite av mjölken.
- Tillsätt resten av mjölken, sockret, saltet och det lätt uppvispade ägget. Tillsätt hälften av mjölen.
Klicka i det riktigt mjuka smöret (kör det i mikron på låg effekt någon minut om det inte är tillräckligt mjukt.)
- Tillsätt resten av mjölet (förutom lite som sparas till utbakningen) och arbeta degen ordentligt så att den släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk ca 1 tim.
- Fyllning:
Blanda saffran och socker, gärna i en mortel så att färgen dras ut. Riv mandelmassan och rör ihop med saffranssockret och smöret.
- Kavla ut degen till en 42x28 cm stor platta. Skär 24 rutor. (1 ruta = 7x7 cm) Lägg en klick fyllning på varje ruta. Vik in snibbarna mot mitten och tryck ihop. Låt jäsa ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°.
- Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter. Frys in i plastpåsar när de svalnat.
- Garnering:
Pensla de tinade knytena med smör, strö över socker.
Publicerat den
4 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar