En underbart god dessert där päron, glass och smulor kan göras flera dagar i förväg. Spara de goda smulorna som blir över i en burk med lock, strö dem över bär eller frukt och servera med glass vid ett senare tillfälle.
Instruktioner
- Päron:
Skala och klyfta päronen. Smält sockret i en kastrull på svag värme. Koka till en ljusbrun karamell. Tillsätt hett vatten under omrörning. Rör tills sockret har löst sig.
- Koka päronen mjuka i lagen ca 5 min. Låt svalna. Häll på konjak. Lägg päronen i en glasburk med lock och förvara 2 dygn i kylen före servering.
- Glass:
Sätt ugnen på 150°. Skålla mandeln. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna. Mal den i mandelkvarn.
- Koka upp mjölk, grädde, socker och mandel. Låt svalna och låt stå att dra över natten.
- Sila mandelmjölken. Häll den i en kastrull och koka upp. Lyft kastrullen från värmen och rör ner äggulorna. Låt temperaturen gå upp till 85° under omrörning. Kyl smeten. Kör sedan glassen i glassmaskin. Frys därefter minst 3 timmar.
- Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden och koka upp den med ca en tredjedel av grädden. Skrapa ur vaniljfröna i grädden. Blanda ner socker, äggulor och majsstärkelse. Låt det sjuda till en kräm under omrörning. Låt svalna. Sila genom en finmaskig sil.
Vispa resten av grädden och rör ner den i vaniljsåsen.
- Smuldeg:
Blanda smör, socker och mjöl till en deg. Lägg den i plastpåse i kylen eller frysen så att den blir hård.
- Sätt ugnen på 175°. Riv degen fint på ett rivjärn över en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av
ugnen tills smulorna blivit gyllenbruna, ca 10 min. Låt svalna på plåten.
- Servering:
Skär päronen i mindre bitar och lägg upp i glas. Lägg på vaniljkräm och strö på smuldeg. Servera glassen på en liten assiett. Lägg några smulor under glassen så att den ligger still.
Publicerat den
7 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar