Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Konjakskokta päron med vaniljkräm och mandelglass

 
Skriv ut

En underbart god dessert där päron, glass och smulor kan göras flera dagar i förväg. Spara de goda smulorna som blir över i en burk med lock, strö dem över bär eller frukt och servera med glass vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Päron: Skala och klyfta päronen. Smält sockret i en kastrull på svag värme. Koka till en ljusbrun karamell. Tillsätt hett vatten under omrörning. Rör tills sockret har löst sig.
  2. Koka päronen mjuka i lagen ca 5 min. Låt svalna. Häll på konjak. Lägg päronen i en glasburk med lock och förvara 2 dygn i kylen före servering.
  3. Glass: Sätt ugnen på 150°. Skålla mandeln. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna. Mal den i mandelkvarn.
  4. Koka upp mjölk, grädde, socker och mandel. Låt svalna och låt stå att dra över natten.
  5. Sila mandelmjölken. Häll den i en kastrull och koka upp. Lyft kastrullen från värmen och rör ner äggulorna. Låt temperaturen gå upp till 85° under omrörning. Kyl smeten. Kör sedan glassen i glassmaskin. Frys därefter minst 3 timmar.
  6. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och koka upp den med ca en tredjedel av grädden. Skrapa ur vaniljfröna i grädden. Blanda ner socker, äggulor och majsstärkelse. Låt det sjuda till en kräm under omrörning. Låt svalna. Sila genom en finmaskig sil. Vispa resten av grädden och rör ner den i vaniljsåsen.
  7. Smuldeg: Blanda smör, socker och mjöl till en deg. Lägg den i plastpåse i kylen eller frysen så att den blir hård.
  8. Sätt ugnen på 175°. Riv degen fint på ett rivjärn över en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills smulorna blivit gyllenbruna, ca 10 min. Låt svalna på plåten.
  9. Servering: Skär päronen i mindre bitar och lägg upp i glas. Lägg på vaniljkräm och strö på smuldeg. Servera glassen på en liten assiett. Lägg några smulor under glassen så att den ligger still.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.