Denna kaka har verkligen allt och lite till. Kommer garanterat att göra succé!
Det är även gott med päron.
Instruktioner
- Mördeg:
Hacka samman alla ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, som har löstagbar kant. Degen bör gå ca 4 cm upp på kanten. Ställ formen kallt att vila i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
- Fyllning:
Rör samman crème fraiche, ägg, socker, citronskal och vaniljsocker. Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten. Skär snitt i den kupiga sidan av äppelhalvorna, men inte helt igenom. Lägg ner äppelhalvorna i det förgräddade pajskalet med den kupiga sidan upp och häll fyllningen runt dessa. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 40 minuter.
- Kokostopping:
Gör toppingen medan kakan gräddar. Blanda samman samtliga ingredienser i en liten kastrull. Värm upp under omrörning. Låt därefter massan sjuda försiktigt ett par minuter på svag värme under omrörning tills smeten blir blank och lite seg. Ta kastrullen från värmen.
- Ta ut kakan då fyllningen näst intill stannat, men fortfarande är lite krämig i mitten. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Klicka kokossmeten över fyllningen, men låt gärna äpplena vara synliga. Ställ åter in kakan i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter, eller tills kokostoppingen fått svagt gyllenbrun färg.
- Servera gärna äppelkakan med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
Publicerat den
8 oktober 2015
Liknande recept
Skriv kommentar