Den här rätten har hämtat inspiration i det persiska köket, där man ofta äter kyckling, kryddar med saffran och serverar med yoghurt. Spetten kan grillas på träkolsgrill, i grillpanna eller i ugn, 275°.
Instruktioner
- Lägg träspetten i blöt.
Skala och riv den gula löken.
Pressa saften ur citronerna.
Blanda löken med citronsaften och saltet.
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Vänd ner kycklingbitarna och blanda väl. Låt det stå 4 timmar i kylskåpet.
Vänd bitarna då och då. Ta upp kycklingbitarna ur lökröran och trä upp dem tätt på spetten. Spara lökröran.
- Lös saffranet i 1 msk vatten.
Koka upp vattnet till riset och rör ner hälften av saffransblandningen.
Koka riset enligt anvisningen på paketet.
- Gurksåsen:
Skär gurkan i stavar.
Skala vitlöksklyftan.
Blanda yoghurt, gurka, mynta, salt och peppar.
Pressa ner vitlöken. Ställ svalt till servering.
Skär rödlöken i ringar och dekorera före servering.
- Rör ner resten av saffranen och det smälta smöret i lökröran och fördela det väl runt om kycklingbitarna.
Halstra eller grilla spetten i 10-15 minuter.
Vänd spetten då och då. Ös med den resterande lökröran. Kycklingen är klar när köttsaften är färglös och genomskinlig. Servera spetten genast.
Publicerat den
12 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar