Ett långkok blir lätt en tung köttgryta, men inte den här gången.
Instruktioner
- Salta och peppra lammläggen. Bryn den runt om i smör. Skala lö, vitlök och ½ kålrot. Skär allt i grova bitar.
- Lägg kött, kålrotstärningar och lök i en kastrull och slå på vattnet så att det täcker.
Sätt grytan på medelvärme och låt det långsamt koka upp. Ta bort skummet som bildas. Låt köttet sjuda 1½ - 2 timmar, tills det är mört och lossnar från benet.
- Lyft upp läggen ur buljongen och låt buljongen reducera tills 6 dl återstår. Sila och smaka av den med ättika, socker, salt och peppar. Tillsätt örterna strax före servering.
Skala och skär ½ kålrot i cntimetrstora tärningar. Koka i lättsaltat vatten ca 10 min. Låt rinna av i durkslag. Häll på buljongen och tillsätt de kokta bönorna.
- Lökringar:
Skiva löken till ca ½ cm tjocka ringar. Använd bara de större ringarna. Lägg dem i mjölk i minst 1 timme, mjölken drar ut den fräna smaken ur löken.
- Värm oljan till 180 grader. Testa att den har rätt temperatur med en vit brödtärning som på en halv minut bör få en gyllenbrun färg. Lyft lökringarna ur mjölken och vänd dem imjölet, i mjölken, och i mjölet en gång till. Skaka av överflödigt mjöl från lökringarna. Fritera ringarna i omgångar till de är gyllenbruna.
- Servera äggen med bönor, kålrot, friterade lökringar och färska örter.
Publicerat den
25 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar