Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mammas skoläppelkaka

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Den här äppelkakan lärde sig min mamma på hemkunskapen i skolan i slutet av femtiotalet. Sen dess har den varit "The Äppelkaka" hemma hos oss. Enkel att baka och vansinnigt god, sockret och det hyvlade smöret ovanpå kakan gör att den får en knäckig yta. Jättegott naturligtvis till kall vaniljsås men jag brukar servera den med gammaldags vaniljglass.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skiva äpplena.
  2. Blanda ihop socker, mjöl, bakpulver och margarin till "smul". Rör ner 1-2 dl mjölk i smulet.
  3. Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter. Vänd ner smeten i formen och tryck ner äppelskivorna i smeten. Låt dem böja med att bilda en kant runt formen och fortsätt sedan i mönster.
  4. Hyvla ett tunt lager smör över smeten och strö socker och kanel över smöret (så mycket som samvetet tillåter..).
  5. Grädda i 200-225 grader ca 30-40 minuter, tills kakan fått en fin knäckig yta.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.