Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mandelkaka med krusbär

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Den här festliga krusbärskakan har mandelmassa i smeten, vilket gör den extra saftig. Från Allers nr 28, 2009.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  2. Rensa och skölj bären till fyllningen. Lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret. Värm på svag värme under varsam omrörning. Låt därefter bären sjuda ett par minuter tills de börjat spricka. Red av bärmassan med potatismjöl blandat med vatten. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Riv ned mandelmassan i en bunke, tillsätt matfett och rör vitt och poröst. Rör ned ägget. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta snabbt samman till en deg.
  4. Ta undan 1/3 av degen och lägg denna fryskallt en stund, så att den blir riktigt kall. Tryck ut den större degbiten jämnt i botten på formen och en bit upp på kanten. Bred över bärkompotten.
  5. Riv den kalla degen över kompotten, använd den grova sidan på rivjärnet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Pudra över florsocker när kakan kallnat.
  6. Servera gärna lättvispad grädde eller vaniljsås till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.