En nutida variant av klassisk surstek. En surstek marineras i flera dygn i svagdricka och ättika, men i denna version är det vinäger och kryddor.
Instruktioner
- Skala lökarna till marinaden och skär dem i klyftor.
- Skala ansa och tärna soppgrönsakerna. Koka upp 7 dl vatten i en gryta tillsammans med lök, soppgrönsaker, 1 tsk salt, vinäger, kryddnejlikor, enbär, svartpepparkorn, senapskorn och lagerblad. Ta bort grytan från värmen och låt marinaden kallna.
- Lägg fransyskan i marinaden, täck över och marinera tre dygn i kylskåp. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Sila och spara marinaden. Ta vara på lök, purjolök och morötter från marinaden och lägg åt sidan.
- Skala och hacka löken till steken. Hetta upp oljan i en stor gryta, lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Lägg i köttet och bryn det på stark värme runt om. Sänk till medelvärme och tillsätt russin samt lök, purjolök och morötter från marinaden. Fräs hastigt.
- Häll på rött vin, 3½ dl silad marinad och 1 dl vatten. Tillsätt lagerblad och krydda med salt och peppar. Lägg på lock och sjud ca 1 timma och 30 minuter på svag värme. Ös steken då och då med skyn.
- Ta upp steken, slå in den i aluminiumfolie och håll den varm. Ta bort lagerbladen ur stekskyn. Vispa ner crème fraiche i grytan och hetta upp såsen. Smaka av med äppelgelé eller äppelmos.
- Skiva köttet och servera det med såsen och kokt potatis.
Publicerat den
8 februari 2013
Liknande recept
Skriv kommentar