En saftig matbröd. Att baka bröd är både roligt och lönsamt.
Instruktioner
- Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, vetemjöl, äpple, salt och rågsikt.
- Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under bakduk ca 50-60 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma två limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
- Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 275° i 10 min. Sänk värmen till 175°och grädda limporna ytterligare 30 minuter.
- Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Publicerat den
4 september 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Helt okej
Saftigt och gott! Grundreceptet är bra, jag kommer dock att öka andelen rågsikt nästa gång, kanske 50/50. Som vanligt lägger jag förstås också i lite annat smått och gott: linfrö, havregryn, rostad lök (jättegott!) och kanske lite nötter.