Ett saftigt och gott matbröd med äpplen och valnötter.
Instruktioner
- Skala och skär äpplena i klyftor och koka lätt i lite vatten. (Vattnet kan användas som degspad). Låt svalna.
- Smält matfettet. Häll på mjölken och låt den bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i degspadet. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
- Tillsätt hackade valnötter, äppelklyftorna och mera av mjölet. Arbeta lätt och forma till en stor bulle.
Jäs under bakduk 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på några valnötter.
- Grädda i 225 grader på nedre falsen 10 minuter. Sänk värmen till 190 grader och grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna under bakduk. Det blir 1 bröd.
Publicerat den
4 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta låter både gott o nyttigt. Återkommer efter bakdagen.
Jättegott! Jag gjorde dubbel sats och körde i två plåtar samtidigt i varmluftsugn ... sänkte dock temperaturen till 200 grader i tio minuter och sedan 180 grader resterande tiden. Det blev bra. Jag ska testa att baka med lite mörkare och fiberrikare mjöl nästa gång. Tack för receptet!
Jag kokade äppelbitarna i kanel och tillsatte tranbär. Gjorde ett brytbröd istället för en limpa (kortade ner tiden i ugnen). Mycket gott bröd, kommer baka det flera gånger.