Baka en saftig mjuk pepparkaka som en tårta. Varva med nötig, brynt smörkräm och tunt skurna citrusfrukter. Mums!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med den mjuka pepparkakan. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och farinströ pösigt med elvisp ca 3 minuter. Blanda alla torra ingredienser. Blanda créme fraichen med äpple och apelsinskal.
- Sikta ner den torra blandningen i äggvispet. Tillsätt smöret och créme fraiche-blandningen och rör till en jämn smet. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med en sticka att kakorna är torra i mitten. Ta ut och låt svalna helt.
- Brynt smörkräm:
Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna och ställ att stelna i kylen. Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt. Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm med elvisp. Fyll krämen i en spritspåse.
- Montering:
Skär kakorna längsmed i 2 delar vardera. Skär eventuellt till bottnarna om de är ojämna. Spritsa krämen längs bottnens kanter, ca 2 dl. Stryk sedan ut till ett jämnt lager med en palett. Lägg på en botten och upprepa. avsluta med att lägga på den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen i ca 1 timme. Låt resten av smörkrämen stå i rumstemperatur.
- Bred resterande smörkräm ovanpå och runt om tårtan, använd gärna en palett. Ställ i kylen till servering.
- Vid servering:
Garnera med tunt skurna citrusfrukter. Pudra över florsocker. Servera gärna med hinnfria klyftor av citrusfrukter till.
Publicerat den
9 december 2016
Liknande recept
Skriv kommentar