En riktig kalasbomb. Den för tankarna till marängssviss.
Tänk på att chokladfudgen är ganska mäktig.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda äggvita, socker och salt i en rostfri bunke. Sätt bunken över ett vattenbad och vispa för hand eller med elvisp tills sockerkristallerna smält och marängen är ca 60-65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
- Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna. Vänd ner nästan alla i marängen, spara några till garnering.
- Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med lite hasselnötter.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt. Gör undertiden chokladfudgen.
- Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ett par minuter på medelhög värme. Dra kastrullen från plattan.
Hacka Chokladen, blanda ner den och rör tills allt smält.
- Skala, kärna ur och dela päronen i 8 klyftor. Sjud upp socker, vatten, citronsaft, vaniljstång och konjak. Tillsätt päronen och låt sjuda några minuter eller tills päronen blivit lite mjuka. Lyft från plattan och låt svalna i lagen.
- Bred chokladfudgen över marängen och toppa med päronen.
Publicerat den
15 november 2012
Liknande recept
Skriv kommentar