Mjuk maräng med knapriga nötter fylld med choklad tryffel och syrlig lingonkräm blir en underbar jultårta.
Förbered och spara i frysen.
Instruktioner
- Hacka chokladen till chokladtryffeln. Koka upp 1 dl grädde, häll i chokladen och låt den smälta däri. Låt svalna.
Vispa resten av grädden lätt och rör ner den lite i den avsvalnade chokladen. Låt stå övertäckt i kylskåpet några timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa vitorna till marängen till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning till en fast maräng. Tillsätt vinägern på slutet. Bred ut smeten till en rektangel 20x30 cm på en plåt med bakpapper. Strö över nöthacket.
- Grädda på andra falsen nerifrån 25-30 minuter. Den ska ha stannat men vara mjuk. Stjälp upp marängen på ett bakpapper. Dra försiktigt loss papperet. Lägg tillbaka papperet och lägg på en mycket lätt fuktad handduk. Låt kallna.
- Mosa lingonen med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden och blanda med kesella. Ställ i kylen.
- Bred chokladkrämen över marängen. Om chokladen stelnat för mycket kan du Vispa den och låta den stå i rumstemperatur tills den blir mjukare. Vänd slarvigt ner lingonen i grädden och fördela den över chokladen men lämna ½ från kortsidan.
- Rulla med hjälp av bakpapperet ihop från kortsidan med båda fyllningarna. Lägg om ytterligare ett bakpapper och lägg in i frysen några timmar eller längre.
- Ta ut tårtan och spritsa eller ringla över lite smält choklad. Obs! Ta ut den i god tid. Det tar ett par timmar för tårtan att tina.
Publicerat den
26 november 2012
Liknande recept
Skriv kommentar