Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Orientalisk vaniljtulpan

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

I filodegskorgen gömmer sig en kräm som för med sig dofter och smaker från Orienten till middagsbordet. En elegant dessert som är lätt att göra.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Häll mjölken i en gryta och lägg i vaniljstången, vaniljfröna och sockret. Hetta upp under omrörning på svag värme tills sockret har smält. Ta av från värmen.
  2. Vispa ihop äggulorna i en värmesäker skål. Vispa ner vaniljmjölken i en fin stråle. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills krämen tjocknar. Ta genast av från värmen när krämen börjar tjockna. Lägg plastfolie på ytan på krämen, låt den svalna och kyl sedan två timmar tills den är kall.
  3. Häll honung, rosenvatten och apelsinjuice i en gryta och hetta upp. Tillsätt körsbären och låt dem puttra sakta 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Smält smöret. Skär filodegsarken till runda plattor som är 18 cm i diameter. Pensla arken med smör och lägg dem dubbla i fyra ugnsfasta portionsskålar med hög kant som är 10 cm i diameter. Grädda i ugnen sex minuter.
  5. Låt filodegstulpanerna svalna och stjälp upp dem. Vispa grädden och vänd ner den i vaniljkrämen. Fördela vaniljkrämen i filodegstulpanerna, lägg på körsbärsblandningen och garnera med hallon.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.