Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Petit chouxer

 
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

8 små petit chouxer att fylla med något matigt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll 25 gram olivolja i en vid kastrull. Häll på 1 dl vatten och saltet. Koka upp.
  2. Häll i 60 gram vetemjöl i den heta blandningen och rör kraftigt med en smidig träslev tills det blir en jämn och fin degklump. Här gäller det att vara snabb ta i ordentligt. Rör därefter i ett ägg. Nu kommer degen attt dela sig, men fortsätt och röra kraftigt så går degen ihop igen så småningom. När du fått en smidig deg igen klickas den ut i 8 "pluttar" på ett bakplåtspapper.
  3. Gräddas i 15-20 minuter i 200 grader.
  4. Låt kallna.
  5. Klipp ett jack från sidan ungefär mitt på den kalla "bullen" och fyll hålrummet med någon smarrig röra. Servera som förrätt, tillbehör till en soppa, till en kopp te el dyl.
  6. Kommentar: Mina första peti chouxer blev lite för mörka på toppen och lite dega inuti efter 18 minuter i 200 grader. Jag hade inte varmuftsugn. Jag tror att man måste prova sig fram lite och anpassa sig till den egna ugnens egenheter.
  7. Istället för att klicka ut smeten kan man spritsa ut dem med hjälp av en spritspåse med runt hål.
  8. För traditionella petit jouexer tar man smör i stället för olivolja och fyller med något som passar en bakelse. Sylt, grädde färsk frukt, vaniljkräm el dyl. Jag har ätit jättegoda petit jouxer i Frankrike som var penslade med choklad på toppen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.