Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plommon- och citronlökörspaj

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Detta är en ljuvlig paj med en intensiv fruktsmak. Syrligheten bryts av med hjälp av mandel och plommon. Den gör garanterat succé på alla "vuxenkalas".

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smöra och mjöla en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter och 4 cm djup. Häll mjöl, florsocker, vaniljsocker och salt i en matberedare.
  2. Tillsätt smöret i bitar och kör till en grynig massa. Blanda till sist i äggula och vatten. Kör en kort stund, bara precis tills degen hänger samman. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä formen med deg. Tryck fast kanterna.
  3. Ställ degen kallt i kylen en timma eller i frysen 10-15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i pajskalet och häll sedan i lite ärtor. De förhindrar att bottnen reser sig under gräddningen. Grädda cirka 15 minuter.
  4. Gör fyllningen. Rör ner citronlikören i sockret. Vispa ägg och grädde. Blanda sedan grädden med mald mandel, likör och socker.
  5. Lägg plommonen i pajskalet och häll i smeten. Sänk värmen till 175 grader och grädda 20-30 minuter. Kakan ska precis stelna och fortfarande vara lite krämig i mitten. Putta på formen så ser du lättare om den är färdig. Om kakan inte är färdig efter 20 minuter, kolla den då var femte minut, den bör inte överbakas.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.