Denna tårta bör du passa på att göra på våren när rabarbern är späd och extra god och syrlig. Servera gärna pajen med lite grädde eller mjukrörd vaniljglass.
Instruktioner
- Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker och matfett skuret i bitar i en matberedare. Arbeta samman allt till en grynig massa.
- Tillsätt ägget. Arbeta samman allt till en deg. Kavla eller platta ut degen till en rund platta, ca 28 cm i diameter, direkt på en bakpappersklädd plåt.
- Vik in kanten ca 2 cm. Gör med en mjölad gaffel ett mönster runt kanten. Nagga pajbottnen med en gaffel. Låt degel vila i kylen ca 10 minuter.
- Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Gör fyllningen: Skala rabarbern. Skär den 1 ca 3 cm långa bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Tillsätt socker, vatten och riven ingefära. Låt blandningen koka ca 5 minuter.
- Låt allt kallna. Ta med en hålslev upp rabarberbitarna. Låt dem rinna av väl. Fördela rabarberbitarna i pajskalet.
- Gör marängtäcket: Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda sedan försiktigt ner sockret. Fördela marängsmeten ovanpå rabarbern. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Variera fyllningen: Uteslut ingefäran och blanda rivet skal och saft av en limefrukt i fyllningen. Blanda ner 1 liter jordgubbar, i bitar, i rabarberkoket när det har kokat 5 minuter. Låt blandningen kallna och följ sedan grundreceptet.
Publicerat den
16 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar