Säg den klassiska svenska krog som inte har toast skagen på menyn. Här är en ännu godare variant av den festliga förrätten.
Vill du förenkla, så gör tartaren på 200 g frysta, tinade, extra stora räkor (krama försiktigt ut överflödig vätska) och använd färdig majonnäs.
Instruktioner
- Skala räkorna, men spara skalen till räkmajonnäsen.
- Räkmajonnäs:
Skala och grovhacka lök, morot och rotselleri. Hetta upp 1 dl av oljan i en kastrull. Tillsätt lök, rotfrukter, räkskal och tomatpuré. Fräs under omrörning tills skalen börjar vitna. Tillsätt resterande olja och koka 10 minuter på svag värme utan lock.
- Sila blandningen genom en finmaskig sil. Låt räkoljan svalna helt. Mixa ihop äggula och vinäger i en skål. Tillsätt 1 dl räkolja först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med kajennpeppar, 1 krm salt och ½ krm peppar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skär bröden i tunna skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten.
- Dillolja:
Värm oljan i en liten kastrull till ca 100 grader. Mixa den varma oljan och dillen (inklusive stjälkarna)med 1 krm salt slätt i en blender (ju starkare motor desto slätare resultat). Sila eventuellt oljan genom ett kaffefilter. Ställ i kylen.
- Hacka räkorna och blanda dem med 1 msk av räkmajonnäsen, gräslök, citronskal och -juice. Ställ i kylen fram till servering.
- Servering:
Forma små runda högar av räkröran på 4 tallrikar och platta till. Toppa tartaren med rom. Ringla över dillolja och räkmajonnäs. Garnera med rucola och dill. Servera med brödchipsen.
Publicerat den
14 november 2016
Liknande recept
Skriv kommentar